NEKROLOG

zasl. prof. dr. Matija Fajdiga (1941-2022)

zasl. prof. dr. Matija Fajdiga (1941-2022)

zasl. prof. dr. Matija Fajdiga (1941-2022)

V 81. letu starosti nas je maja 2022 zapustil zaslužni profesor dr. Matija Fajdiga, nagrajenec za življenjsko delo Zveze strojnih inženirjev Slovenije v letu 2014.

Zasl. prof. dr. Matija Fajdiga se je rodil leta 1941 v Sodražici. Na Fakulteti za strojništvo v Ljubljani je leta 1964 diplomiral na področju vozil, leta 1974 magistriral in leta 1975 doktoriral. Na Fakulteti za strojništvo se je zaposlil leta 1964, leta 1996 je bil izvoljen v rednega profesorja za strojne elemente in vozila. Bil je več let predstojnik Katedre za konstruiranje, ustanovil je tudi Katedro za strojne elemente in razvojna vrednotenja ter jo vodil vse do upokojitve. Utemeljil in vpeljal je številna področja v raziskovalni in pedagoški program FS. Ustanovil in vodil je raziskovalni center Center za razvojna vrednotenja – CRV, ki je bil financiran izključno s sredstvi iz industrije. Bil je pobudnik in ustanovitelj Avtomobilskega grozda  Slovenije – ACS. Programsko je zasnoval in vodil študentske raziskovalne skupine z večletno dejavnostjo, ki so bile prepoznavne doma in v tujini: Športno vozilo MM-Šinkovec (1999 in dalje), Student Roadster (2003 in dalje), Skidcar (2005 in dalje). Na Fakulteti za strojništvo je eno mandatno obdobje deloval v funkciji prodekana, dve mandatni obdobji pa je bil dekan. V letu 2018 mu je Univerza v Ljubljani podelila častni naziv – zaslužni profesor Univerze v Ljubljani.

Aktivno je sodeloval in deloval v številnih komisijah na fakulteti in na univerzi ter bil uspešen pri mednarodnih projektih. Tudi njegove dejavnosti izven službenih obveznosti so bile povezane s strojništvom, navduševal se je predvsem nad jadranjem.

Profesor Matija Fajdiga je za svoje dosežke prejel priznanje za uspešno delo na Fakulteti za strojništvo, priznanje za uspešno sodelovanje s podjetji TAM Maribor, Cimos Koper ter Crvene zvezde Kragujevac, pisno priznanje za donacije študentom FS in zlato plaketo UNI Ljubljana. V letu 2014 je prejel nagrado za življenjsko delo na Akademiji strojništva.