1. Funkcijske tipke

F1 – Pomoč

F3 – Iskanje

F4 – Ponovno iskanje

F5 – Iskanje po celotni zbirki

F6 – Rezultati iskanja

TAB – Izbira predpisa

+ – Povečaj pisavo ali sliko

– – Zmanjšaj pisavo ali sliko

2. Izbiranje predpisa

V programu PREDPISI lahko izbirate predpise z miško ali pa s pomočjo tipkovnice.

Uporaba miške: Z levim gumbom izbirate posamezne datoteke, z desnim pa se vrnete nazaj. Po vrnitvi je povezava predhodno izbrane datoteke drugače obarvana.

Uporaba tipkovnice: Datoteko izberete s pomočjo tipke TAB. Izbrana datoteka se pri tem drugače obarva. Izbrana datoteka se prikaže, ko pritisnete tipko ENTER. S tipko ESC se vrnete nazaj.

zakonski_predpisi_navodila3. Pomikanje po besedilu

Za premikanje po besedilu se uporabljajo smerne tipke GOR, DOL, LEVO, DESNO. Pomik za celo stran je možen s tipkama PAGE-UP in PAGE-DOWN. Skok na začetek ali konec omogočata tipki HOME in END. Premikanje z miško omogočata drsnika desno in spodaj, podobno kot pri ostalih Windows programih.

4. Nastavitve

Program omogoča spremembo nastavitev pisave, barv in slike s pomočjo menija NASTAVITVE.

Pisava: Pisavo lahko povečate ali pomanjšate, za kar uporabljate tipki + in – na pomožni tipkovnici. Spremenite lahko obliko pisave (Times, Arial, Courier). Če želite uporabiti druge, lahko to spremenite v datoteki PRED08.INI, ki se nahaja v Windows direktorju, ko prvič shranite nastavitve.

Barve: Spremenite lahko barve vsem elementom besedila, pri čemer ste omejeni s številom barv, ki jih podpira vaš računalnik.

Slika: Sliko povečate ali pomanjšate enako kot velikost pisave.

Nastavitve shranite z ukazom SHRANI. Originalne nastavitve prikliče ukaz PRVOTNE.

5. Uporaba urejevalnika besedila

Urejevalnik besedila (NOTEPAD) prikličete v meniju DATOTEKA. V urejevalnik se pri tem naloži trenutna datoteka. Urejevalnik omogoča prenos delov besedila v druge programe (npr. Word) z ukazom kopiraj (copy). Prav tako lahko besedilo natisnete ali pa ga shranete v drugo datoteko. Spremembe besedila v urejevalniku ne pokrivajo originalnega besedila.

6. Iskanje

Pri vsakodnevnem delu se pogosto išče določen podatek, pri čemer se ne ve v katerem predpisu se le ta nahaja. Program omogoča dve vrsti iskanja.

Globalno iskanje poženemo s tipko F5. Pri tem se sproži iskanje po vseh predpisih v zbirki. Iskanje poteka v ozadju, tako da lahko med potekom iskanja program normalno uporabljate. Med iskanjem se tvori spisek vseh predpisov v katerem je iskano besedilo. Ta spisek lahko kjerkoli prikličete s tipko F6. Za lociranje besedila v samem predpisu se premaknete v želeni predpis in pritisnete tipko F3, pri čemer se sproži lokalno iskanje.

Lokalno iskanje (F3) se uporablja za lociranje iskanega besedila v izbranem predpisu. Ponovno se iskanje požene s tipko F4.