AKADEMIJA STROJNIŠTVA 2021

INŽENIRSTVO – S POVEZOVANJEM DO TRAJNOSTNIH REŠITEV

Ljubljana, 28. oktober 2021: Akademija strojništva je povezala inženirje strojništva ter se s podelitvijo nagrad poklonila izstopajočim posameznikom na področju inženirstva. Nagrado za globalno prodornost slovenskega inženirstva sta prejela Igor Stanonik s podjetja Polycom, ki se prilagaja hitrim spremembam in uvaja sodobne trende poslovanja, ter Marino Furlan, predsednik podjetja Intra lighting, ki s svetili ustvarja svetlobo v pisarnah kupcev, kot so Facebook in Microsoft. Profesorju Alojzu Poredošu je bila za požrtvovalno delo podeljena nagrada za življenjsko delo.

V drugem delu dogodka je potekala okrogla miza – S povezovanjem do trajnostnih rešitev, na kateri so uspešni inženirji delili svoje dragocene izkušnje.

Akademija strojništva, v organizaciji Zveze strojnih inženirjev Slovenije, svojo tradicijo ohranja že več kot desetletje ter tako vzpodbuja povezovanje inženirjev in opozarja na pomembnost inženirskega poklica.

V uvodnem nagovoru dogodka je prof. dr. Iztok Golobič, predsednik Zveze strojnih inženirjev Slovenije, izpostavil: Akademija strojništva je namenjena inženirjem in inženirkam strojništva, da kot stroka ocenimo našo moč in vpliv, predvsem pa našo odgovornost za razvojno usmerjenost v kakovostnejše življenje. Svoj pogled na inženirstvo so v uvodnem nagovoru predstavili tudi prof. dr. Stane Pejovnik (Inženirska akademija Slovenije), prof. dr. Anton Ramšak (Univerza v Ljubljani) ter prof. dr. Mihael Sekavčnik (Fakulteta za strojništvo UL).


Globalno prebojni dosežki ter nagrada za življenjsko delo

Prave odločitve v pravem trenutku so lastnosti posameznikov z globalno prodornimi dosežki. 125-članska komisija je izbrala najbolj izstopajoče: gospoda Igorja Stanonika ter gospoda Marina Furlana.

Gospod Igor Stanonik, podpredsednik poslovnega odbora podjetja Polycom, je svojo poslovno pot pričel skupaj s svojim bratom Iztokom, ko sta ustanovila podjetje za brizganje plastičnih izdelkov. Družinsko podjetje je raslo, s preciznim delom ter pogumom so posegli v avtomobilsko industrijo in z njimi spletli močna partnerstva. S selitvijo v nove prostore, robotizacijo in z ustanovitvijo lastnega oddelka orodjarne so pričeli izdelovati orodje za lastne potrebe, kasneje pa so vzpostavili tudi razvojno skupino za razvoj lastnih izdelkov ter raziskav na področju materialov, tehnologij in procesov informacijske tehnologije.

Tudi gospod Marino Furlan, ustanovitelj in predsednik podjetja Intra lighting, je svojo poslovno pot začel v družinskem krogu, skupaj s svojo ženo. Od garažne izdelave luči za svoje prijatelje je prešel do ustvarjanja svetlobe in proizvodnje arhitekturnih svetil ter nudenja svetlobnih rešitev. Podjetje Intra lighting svoje delovanje usmerja v svetila v trgovskih centrih, v poslovnih in upravnih stavbah, šolah, bolnišnicah in drugih javnih ustanovah. Njihova svetila so v pisarnah Facebooka, Microsofta, Ferrarija, v trgovinah Armanija, Calvina Kleina, Adidasa in mnogih drugih.

Na Akademiji strojništva je bila zaslužnemu posamezniku za požrtvovalno delovanje na področju inženirstva in strojništva podeljena tudi nagrada za življenjsko delo, ki jo je prejel prof. dr. Alojz Poredoš. Na Fakulteti za strojništvo Univerze v Ljubljani je leta 1992 ustanovil Laboratorij za hladilno tehniko, od leta 2002 ter vse do upokojitve pa je bil na čelu Katedre za toplotno in okoljsko tehniko. Svoje raziskovalne dosežke je vztrajno širil v industrijo ter tako gradil temelje uspešnega inženirskega sodelovanja med akademsko in gospodarsko sfero.

V okviru Akademije strojništva so raziskovalci iz akademskega in industrijskega okolja prikazali inženirska spoznanja v obliki prispevkov, ki so objavljeni v posebni številki revije Svet strojništva. Najboljši so bili tudi nagrajeni. Podeljeno je bilo tudi posebno priznanje za uspešen prenos znanj in izkušenj – Iz roda v rod si inženirstvo utira pot – prejel ga je gospod Iztok Podkrižnik iz podjetja Podkrižnik.


Inženirstvo – S povezovanjem do trajnostnih rešitev

Beseda okrogla mize je tekla v smeri trenutnih razmer –  v preteklem letu in pol se je še posebej gospodarstvo moralo prilagoditi novi realnosti – manevrski prostor se je preusmeril z globalnega v lokalno. Svetovne oskrbovalne verige so se v hipu okrnile, kar opominja na pomembnost zanesljivega povezovanja in trajnostnih rešitev. Novi časi zahtevajo trajnostno poslovno strategijo, ki bo koristna za družbo, okolje in ekonomijo. O izkušnjah ter prevetrenih zamislih so razpravljali mag. Marko Gorjup, direktor skupine TPV, dr. Boštjan Pečnik, izvršni podpredsednik v podjetju Gorenje, dr. Hubert Kosler, direktor podjetja Yaskawa Europe Robotics, dr. Miha Bobič iz podjetja Danfoss, prof. dr. Mihael Sekavčnik, dekan FS UL, dr. Jure Knez, tehnični direktor podjetja Dewesoft in dr. Marjan Pogačnik, direktor podjetja Iskra Mehanizmi. Vsi so se strinjali, da je uvajanje novih oblik dela, kot sta spletno komuniciranje in delo od dom, preoblikovalo procese dela, medosebne odnose in tudi razvoj samega inženirstva.

Dogodek je vodila gospa Anja Čuček, nastopili so Slovenski oktet ter Šank rock v akustični izvedbi, čutnim ritmom tanga Por Una Cabeza sta se prepustila Tomaž Šter in Tadeja Pavlič, povezovanje in prepletanje svil je združil skupino Fourklor, ki se je predstavila s točko Prepletanje.

V Zvezi strojnih inženirjev Slovenije z organizacijo dogodka Akademija strojništva že vrsto let vzpodbujajo povezovanje inženirjev vseh generacij, opozarjajo na pomembnost inženirskega poklica ter se vsako leto najboljšim poklonijo s podelitvijo nagrad in priznanj.

Nagrajenci Akademije strojništva 2021

NAGRADA ZA GLOBALNO PRODORNOST SLOVENSKEGA INŽENIRSTVA
Igor Stanonik, Polycom
https://youtu.be/18XWpWIzIwQ

Marino Furlan, Intra lighting
https://youtu.be/vUKBY0QmJhg

NAGRADA ZA ŽIVLJENJSKO DELO
prof. dr. Alojz Poredoš, upokojeni profesor UL FS
https://youtu.be/RAQsPd4bFFQ

IZ RODA V ROD SI INŽENIRSTVO UTIRA POT
Iztok Podkrižnik
https://youtu.be/HLWi9kOo0L8

Ogled celotnega dogodka Akademije strojništva 2021

RTV Odmevi prispevek