Druga konferenca inženirjev strojništva Slovenije postavlja v ospredje krovno temo z naslovom Korak naprej! Gre za korak naprej, ko konferenca nženirjev strojništva postaja del našega letnega koledarja, in z korak naprej z organizacijo in temami ter zanimivimi dilemami, ki jih konferenca odpira in hkrati rešuje.

Slovensko strojno inženirstvo, ki se ponaša z večdesetletno tradicijo, prerašča nekdanje okvire in v novi vlogi zahteva tudi nov pristop – pristop, ki bo omogočal uresničevanje razvojne vizije z jasnim pogledom naprej. Jasna strategija z okrepitvijo sodelovanja in prenosa znanja ter spoznanje o vedno pomembnejši vlogi dialoga so temeljni pogoji za prihodnji razvoj, konkurenčnost in prodornost slovenskega inženirstva.

Ne želimo počivati na preteklih dosežkih, temveč se z jasnim ciljem odpravljamo naprej, in ključen za to je prav korak naprej. Zavedamo se širine področja inženirstva in v okviru tega strojništva, ki se danes spogleduje z vrsto novih izzivov prav na vseh področjih. Zavedamo se, da so številni korak naprej že storili, pa vendar je inženirstvo in strojništvo tako hitro razvijajoča se panoga, da je te korake treba nenehno ponavljati, in prav na to opozarja tudi krovna tema konference in plinskega tehnološkega foruma.

Konferenca strojnih inženirjev Slovenije z naslovom Korak naprej, v okviru katere se bo odvijal tudi Plinski tehnološki forum, želi pokazati pomen in vlogo slovenskega strojnega inženirstva v domačem in mednarodnem prostoru, s posebnim poudarkom na plinskih tehnologijah, saj prav v letošnjem letu obeležujemo tri desetletja oskrbe z zemeljskim plinom v Sloveniji.

Izreden odziv na naše povabilo k sodelovanju dodatno potrjuje, da je slovensko strojno inženirstvo na pravi poti. Raven, ki jo je dosegel tehnološki razvoj, daje dobro izhodišče za uresničevanje razvojne vizije ter je strateško lahko še naprej eden od temeljev slovenskega gospodarstva.

Predsednik ZSIS

izr. prof. dr. Iztok Golobič