AKADEMIJA STROJNIŠTVA 2023
INŽENIRSTVO – POVEZOVANJE ZA TRAJNOSTNI PREBOJ

Ljubljana, 22. november 2023, Cankarjev dom: Akademija strojništva iz leto v leto raste, tako kot raste in se razvija inženirska stroka. Dokaz za to so izstopajoči posamezniki z globalno prodornimi dosežki ter tisti, ki ves svoj vek zapišejo stroki. Nagrado za globalno prodornost slovenskega inženirstva je prejel dr. Tomaž  Kmecl, direktor podjetja Kolektor Etra, nagrado za življenjsko delo pa prof. dr. Janez Diaci, upokojeni profesor Fakultete za strojništvo Univerze v Ljubljani. Da inženirstvo prehaja iz roda v rod dokazuje družina Medle.

V uvodu je najprej pozdravil glavni organizator dogodka, prof. dr. Iztok Golobič, predsednik Zveze strojnih inženirjev Slovenije, nadaljeval je zasl. prof. dr. Radovan Stanislav Pejovnik,  svetnik v Državnem svetu in nekdanji rektor Univerze v Ljubljani, ki je posebej opozoril na pomembnost vzpodbujanja kreativnosti pri mladih, vse navzoče je pozdravil tudi prof. dr. Mihael Sekavčnik, dekan Fakultete za strojništvo v Ljubljani.

Podeljene nagrade za globalno prodornost, življenjsko delo ter iz roda v rod si inženirstvo utira pot

Letošnji nagrajenec za globalno prodornost slovenskega inženirstva je dr. Tomaž Kmecl, direktor podjetja Kolektor Etra. Dr. Kmecl se je na inženirsko pot podal s študijem strojništva in jo kasneje nadgradil z doktorskim nazivom. S trdim delom je pridobil dragocene izkušnje v tujini, v Švici, kjer je deloval na zahtevnih projektih velikega koncerna. Želja po ustvarjanju na domačih tleh ga je pripeljala nazaj v Slovenijo. Dr. Kmecl vodi podjetje Kolektor Etra od leta 2009. Na zahtevnem trgu elektroenergetike je v tem času uspel umestiti družbo kot globalnega ponudnika kakovostnih rešitev na področju transformacije električne energije. Nagrajenec utrjuje uspeh podjetja na tujih trgih s hitrimi poslovnimi odločitvami, s kakovostnimi produkti in z zanesljivostjo dobave. Veliko pozornosti namenja tudi zaposlenim ter ustvarjanju učinkovitih delovnih pogojev.

Podeljena je bila tudi najvišja nagrada – nagrado za življenjsko delo je prejel prof. dr. Janez Diaci. Svoje znanstveno in pedagoško udejstvovanje je pričel 2001 na Fakulteti za strojništvo v Ljubljani, kjer je na univerzitetnem študiju strojništva, smer Mehatronika in mikromehanski sistemi, predaval predmete Laserski sistemi, Mikroprocesorski krmilni sistemi 1 in Mikroprocesorski krmilni sistemi 2, ki jih je skupaj s sodelavci povsem na novo uvedel v študijski program FS v š. l. 2001/2002. V strojništvo je vpeljal interdisciplinarnost ter sodeloval pri številnih raziskavah, kjer je povezal teorijo s prakso. Sam meni, da inženir naredi projekte in da velja tudi obratno, da projekti naredijo inženirja. Decembra 1995 je prejel priznanje Fakultete za strojništvo za izjemne znanstvene dosežke, leta 2006 je prejel Puhovo priznanje za izume, razvojne dosežke in uporabo znanstvenih izsledkov pri uvajanju novosti v gospodarsko prakso, leta 2008 je skupaj s sodelavci prejel zlato priznanje Območne gospodarske zbornice Ljubljana in srebrno priznanje Gospodarske zbornice Slovenije za inovacije.

Inženirstvo je navdihovalo ljudi v vseh obdobjih, napredek pa je možen le z deljenjem dobre izkušnje drugim, saj se le-ta podvoji. Nagrado iz roda v rod si inženirstvo utira pot sta prejeli podjetji Roletarstvo Medle in Senčila Medle.

Podjetniško zgodbo družine Medle je pred več kot 40 leti začel pisati Alojz Medle, ki je v garaži družinske hiše odprl manjšo proizvodnjo. Skupaj s podjetjem sta rasla tudi sinova Gorazd in Robert, ki sta že od malih nog pomagala pri raznih opravilih. Sin Gorazd je v dogovoru s starši odprl svoje podjetje Senčila Medle, mlajši sin Robert je prevzel očetovo podjetje Roletarstvo Medle. Da je podjetništvo močno zasidrano v družini Medle, kaže že tretja generacija.

V okviru Akademije strojništva so raziskovalci iz akademskega in industrijskega okolja prikazali inženirska spoznanja v obliki prispevkov, ki so objavljeni v posebni številki revije Svet strojništva. Najboljši so bili tudi nagrajeni.


Inženirstvo – povezovanje za trajnostni preboj

Svoje zamisli, praktične izkušnje, mnenja ter nasvete so na okrogli mizi delili:

  1. Katja Mohar Bastar, direktorica Zavoda Digitalno inovacijsko stičišče Slovenije (DIH Slovenije)
  2. dr. Mihael Sekavčnik, dekan Fakultete za strojništvo, Univerza v Ljubljani
  3. Matija Špegel, predsednik študentskega sveta Fakultete za strojništvo, Univerza v Ljubljani
  4. Alenka Knez, soustanoviteljica SOS šole za pomoč mladim s težavami pri matematiki
  5. dr. Radovan Stane Pejovnik, svetnik v Državnem svetu, zaslužni profesor in nekdanji rektor Univerze v Ljubljani
  6. Antonija Božič Cerar, direktorica Strokovne službe za varstvo okolja pri GZS
  7. Tomaž Kmecl, letošnji nagrajenec za globalno prodornost, direktor podjetja Kolektor Etra

Dogodek je vodila gospa Anja Križnik Tomažin, za ubranost glasu in gibanja so poskrbeli Maja Keuc, Uroš Perić ter plesalci Jure Bergant, Tadeja Pavlič, Tomaž Šter in Valeriya Musina

Po uradnem delu dogodka je sledil še družabni del, kje je potekala tudi razstava kar 56 posterjev, ki so jih pripravili raziskovalci iz univerzitetne in gospodarske sfere. Na dan dogodka je izšla tudi revija Svet strojništva, v kateri so objavljeni vsi intervjuji nagrajencev ter tudi vsi prispevki.

Akademija strojništva, v organizaciji Zveze strojnih inženirjev Slovenije, v sodelovanju z Gospodarsko zbornico, Združenjem kovinske industrije ter s Fakulteto za strojništvo v Ljubljani, že vrsto let vzpodbuja ter povezuje inženirje strojništva ter tako krepi ugled inženirstva v družbi.

Nagrajenci Akademije strojništva 2023

NAGRADA ZA GLOBALNO PRODORNOST SLOVENSKEGA INŽENIRSTVA
dr. Tomaž Kmecl, direktor podjetja Kolektor Etra
https://youtu.be/3avV__kSBeE?si=CV8vy0h0I-g5hr8e

NAGRADA ZA ŽIVLJENJSKO DELO
prof. dr. Janez Diaci, upokojeni profesor Fakultete za strojništvo, UNI LJ
https://youtu.be/sIHb6PVyTEY?si=2JOsb6lXuV4muV1g

IZ RODA V ROD SI INŽENIRSTVO UTIRA POT
Roletarstvo Medle in Senčila Medle
https://youtu.be/QdIFkT-49Pc?si=AOp0tbeOLIfNgrFg