AKADEMIJA STROJNIŠTVA 2022
INŽENIRSTVO – INOVATIVNE REŠITVE ZA TRAJNOSTNI RAZVOJ IN SAMOOSKRBO


Ljubljana, 23. november 2022: Akademija strojništva je povezala inženirje strojništva ter se s podelitvijo nagrad poklonila izstopajočim posameznikom na področju inženirstva. Nagrado za globalno prodornost slovenskega inženirstva sta prejela Boštjan Gorjup, direktor družbe BSH Hišni aparati ter Bogomir Mirko Strašek – ustanovitelj, direktor in lastnik družbe KLS Ljubno. Ivu Boscarolu, podjetniku in ustanovitelju podjetja Pipistrel je bila podeljena nagrada za življenjsko delo.
V drugem delu dogodka je potekala okrogla miza, na kateri so uspešni inženirji delili svoje dragocene izkušnje.

Akademija strojništva, v organizaciji Zveze strojnih inženirjev Slovenije, v sodelovanju z Gospodarsko zbornico, Združenjem kovinske industrije ter s Fakulteto za strojništvo v Ljubljani, svojo tradicijo ohranja že več kot desetletje ter tako vzpodbuja povezovanje inženirjev in opozarja na pomembnost inženirskega poklica.

V uvodu je najprej vse pozdravil prof. dr. Iztok Golobič, predsednik Zveze strojnih inženirjev Slovenije, nadaljeval je minister za izobraževanje, znanost in šport, prof. dr. Igor Papič ter dr. Mark Pleško, predsednik Inženirske akademije Slovenije.

Globalno prebojni dosežki ter nagrada za življenjsko delo

Prave odločitve v pravem trenutku so lastnosti posameznikov z globalno prodornimi dosežki. 125-članska komisija je izbrala najbolj izstopajoče: gospoda Boštjana Gorjupa ter gospoda Bogomirja Mirka Straška,

Boštjan Gorjup, direktor družbe BSH Hišni aparati, je menedžer, ki v ospredje postavlja cilj biti prvi po odličnosti in ne po velikosti, ter že vrsto let prispeva k razvoju v Savinjski regiji in k pozicioniranju Slovenije kot odličnega okolja za raziskave in razvoj. V podjetju je uvedel organizacijsko kulturo, ki temelji na zaupanju, odprtem komuniciranju, sodelovanju in poštenosti. Zaposleni pri njem najbolj cenijo ustvarjalnost, obvladovanje dela in usmerjanje ter izkazovanje podpore.

Bogomir Mirko Strašek je ustanovitelj, direktor in lastnik družbe KLS Ljubno, ki izdeluje zobate obroče za avtomobilsko industrijo in v letu 2022 praznuje 50-letnico delovanja. Gospod Strašek je v podjetju od vsega začetka in je v njegovo rast in razvoj vložil tako rekoč vse življenje. Je človek z izjemnim občutkom za sodelavce, vedno na voljo za potrebe lokalne skupnosti, za ljudi. Podjetje se je pod njegovim vodstvom razvilo v podjetje z visoko stopnjo družbene odgovornosti in navdihujočo notranjo pripadnostjo.

Podeljena je bila tudi najvišja nagrada – nagrado za življenjsko delo je prejel Ivo Boscarol, Je eden najuspešnejših slovenskih podjetnikov in ustanovitelj ter dolgoletni direktor podjetja Pipistrel, ki proizvaja ultra lahka letala. Aprila 2022 je večinski delež podjetja Pipistrel prodal ameriškemu podjetju, sam je ohranil manjši poslovni delež, v podjetju pa je ostal kot svetovalec in zaslužni predsednik podjetja. Prodaja mu je prinesla več kot 200 milijonov evrov, zato pravi, da ima zdaj prvič v življenju priložnost, da lahko izdatno pomaga in vlaga v dobre poslovne ideje. Udejstvuje se v družbeno odgovornih dejanjih v neposredni okolici ter razvija rešitve in produkte, ki so trajnostno naravnani, še zlasti do naše atmosfere.

Podeljena so bila tudi priznanja

Podeljeno je bilo tudi posebno priznanje za uspešen prenos znanj in izkušenj – Iz roda v rod si inženirstvo utira pot – prejelo ga je podjetje Kronoterm, prevzela sta ga ustanovitelj podjetja Rudi Kronovšek ter njegov naslednjik Bogdan Kronovšek.

V okviru Akademije strojništva so raziskovalci iz akademskega in industrijskega okolja prikazali inženirska spoznanja v obliki prispevkov, ki so objavljeni v posebni številki revije Svet strojništva. Najboljši so bili tudi nagrajeni.


Inženirstvo – inovativne rešitve za trajnostni razvoj in samooskrbo

Na dogodku je potekala tudi okrogla miza, v kateri so svoj pogled na trenutne razmere ter svoje izkušnje delili:

  1. Ivo Boscarol, ustanovitelj podjetja Pipistrel
  2. Boštjan Gorjup, direktor, BSH Hišni aparati Nazarje
  3. dr. Jure Knez, soustanovitelj in lastnik podjetja Dewesoft
  4. prof. dr. Igor Papič, minister za izobraževanje, znanost in šport
  5. prof. dr. Mihael Sekavčnik, dekan Fakultete za strojništvo, UNI LJ
  6. dr. Boštjan Pečnik, izvršni podpredsednik podjetja Gorenje
  7. mag. Marko Gorjup, direktor TPV Group
  8. dr. Hubert Kosler, direktor podjetja Yaskawa
  9. dr. Marjan Pogačnik, direktor podjetja Iskra Mehanizmi
  10. Radovan Bolko, član nadzornega sveta Kolektor

Dogodek je vodila gospa Anja Križnik Tomažin, nastopili so De liri, plesna šola Kazina ter Vlado Kreslin.

Po uradnem delu dogodka je sledil še družabni del, kje je potekala tudi razstava kar 63 prispevkov, ki so jih pripravili raziskovalci iz univerzitetne in gospodarske sfere. Na dan dogodka je izšla tudi revija Svet strojništva, v kateri so objavljeni vsi intervjuji nagrajencev ter tudi vsi prispevki.

Nagrajenci Akademije strojništva 2022

NAGRADA ZA GLOBALNO PRODORNOST SLOVENSKEGA INŽENIRSTVA
Boštjan Gorjup, direktor, BSH Hišni aparati Nazarje
https://youtu.be/rMx49PfBhqk

Bogomir Mirko Strašek, ustanovitelj, direktor in lastnik družbe KLS Ljubno
https://youtu.be/dboQj5BId8c

NAGRADA ZA ŽIVLJENJSKO DELO
Ivo Boscarol, podjetnik in ustanovitelj podjetja Pipistrel

https://youtu.be/9pT2krTuEM8

IZ RODA V ROD SI INŽENIRSTVO UTIRA POT
Rudi in Bogdan Kronovšek – Kronoterm

https://youtu.be/3c3-a1gQKTU

Ogled celotnega dogodka Akademije strojništva 2022