Povzetek dogodka – Akademija strojništva 2020

AKADEMIJA STROJNIŠTVA
INŽENIRSTVO – SVET NOVIH PRILOŽNOSTI

15. december 2020 – spletni dogodek Akademija strojništva

Svet se vrti s svetlobno hitrostjo, a v tem letu se je vsaj za trenutek upočasnil. Spremembe so tu in zdaj, so del nas, prav zato je čas za človečnost, inženirsko drznost in iskanje novih priložnosti – to je vodilo Akademije strojništva, ki je 15. decembra 2020 potekala na daljavo v organizaciji Zveze strojnih inženirjev Slovenije in soorganizaciji GZS – Združenja kovinske industrije.

Na dogodku sta bili podeljeni 2 nagradi za globalno prodornost slovenskega inženirstva, prejela sta jo mag. Marko Gorjup, direktor TPV GROUP, in dr. Marjan Pogačnik, direktor podjetja Iskra Mehanizmi. Za velik doprinos v inženirski stroki sta nagrado za življenjsko delo prejela prof. dr. Janez Kopač in prof. dr. Janez Možina. V drugem delu dogodka so na okrogli mizi najvidnejši predstavniki gospodarstva in izobraževalnih ustanov pojasnili, kje vidijo svet novih priložnosti.

V uvodnem nagovoru dogodka je prof. dr. Iztok Golobič, predsednik Zveze strojnih inženirjev Slovenije izpostavil: Akademija strojništva je namenjena inženirjem in inženirkam strojništva, da kot stroka ocenimo našo moč in vpliv, predvsem pa našo odgovornost za razvojno usmerjenost v kakovostnejše življenje. Svoj pogled na inženirstvo je v nagovoru predstavil tudi zaslužni profesor doktor Jože Hlebanja, ki jih danes šteje že častitljivih 94 let, ter predsednik Inženirske akademije Slovenije dr. Mark Pleško.


Globalno prebojni dosežki ter nagrada za življenjsko delo

Prave odločitve so lastnost posameznikov z globalno prodornimi dosežki.  125-članska akademija inženirjev je izglasovala 2 nagrajenca za globalno prodornost slovenskega inženirstva. Nagrado za globalno prodornost je prejel mag. Marko Gorjup, direktor TPV GROUP. Njegovo odlično poznavanje avtomobilske industrije je rezultat izkušenj, ki jih je v tej branži pridobival 26 let. V sebi nosi visoko mero inovativne kulture. Njegov svet je široko odprt, v katerem vidi še veliko priložnosti. Nagrado za globalno prodornost je prejel tudi dr. Marjan Pogačnik, direktor podjetja Iskra Mehanizmi. Največ svoje energije posveča razvoju sistema vodenja in kontrolingu. Sam meni, da so za učinkovito vodenje potrebni sistem, podatki in ljudje. Je predan delu in vedno odprt novim priložnostim.

Na Akademiji strojništva je bila zaslužnim posameznikom za požrtvovalno delovanje na področju inženirstva in strojništva podeljena tudi nagrada za življenjsko delo, ki sta jo prejela prof. dr. Janez Kopač in prof. dr. Janez Možina, upokojena profesorja Fakultete za strojništvo Univerze v Ljubljani.

Prof. dr. Janez Kopač je na Fakulteti za strojništvo v Ljubljani ustanovil Katedro za menedžment obdelovalnih tehnologij in bil njen dolgoletni vodja. Njegov koncept dela je timsko delo, povezovanje s sodelavci in z industrijo za skupno reševanje problematike.

Prof. dr. Janez Možina je leta 1995 na Fakulteti za strojništvo v Ljubljani ustanovil Katedro za optodinamiko in lasersko tehniko. Kot sintezo optoakustike in laserskih obdelovalnih procesov je dotlej ločeno obravnavane raziskovalne teme povezal v novo interdisciplinarno znanstveno področje Optodinamika.

V okviru Akademije strojništva so raziskovalci iz akademskega in industrijskega okolja prikazali inženirska spoznanja v obliki prispevkov, ki so objavljeni v posebni številki revije Svet strojništva. Najboljši so bili tudi nagrajeni. Podeljeno je bilo tudi posebno priznanje za uspešen prenos znanj in izkušenj – Iz roda v rod inženirstvo utira pot – prejel ga je gospod Marijan Brajdih iz podjetja Iskra Varjenje.


Inženirstvo – svet novih priložnosti

Kako se gospodarstvo in izobraževalne inštitucije odzivajo na spremembe in kje vidijo nove priložnosti je tekla beseda na okrogli mizi, na kateri so sodelovali:

  • Radovan Bolko, predsednik uprave Kolektor Group
  • Marko Gorjup, direktor TPV GROUP
  • dr. Mitjan Kalin, dekan Fakultete za strojništvo Univerze v Ljubljani
  • Hubert Kosler, direktor podjetja Yaskawa Europe Robotics
  • Boštjan Pečnik, izvršni podpredsednik, raziskave in razvoj, Gorenje
  • Marjan Pogačnik, direktor podjetja Iskra Mehanizmi
  • dr. Zoran Ren, prorektor Univerze v Mariboru
  • Aleksander Zalaznik, generalni direktor Danfoss TRATA

Celotno okroglo mizo si lahko ogledate TUKAJ.

V Zvezi strojnih inženirjev Slovenije z organizacijo dogodka Akademija strojništva že vrsto let vzpodbujamo povezovanje inženirjev vseh generacij, opozarjamo na pomembnost inženirskega poklica ter se vsako leto najboljšim poklonimo s podelitvijo nagrad in priznanj.

Celoten dogodek Akademija strojništva si lahko ogledate TUKAJ.

Akademija strojništva